HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

Nyugdíjkulákok

2010.12.14. 23:50 adótfizető

Úgy tűnik nemzeti kormányunk feláldozta a nyugdíjrendszer hosszú távú céljait a forradalom oltárán. Igaz is, ha az ember forradalmár, akkor tipikusan nincsenek hosszútávú tervei. Célja ekkor tipikusan saját hatalmának bevédése és megerősítése. Ősi a recept.

De miben áll az a borzasztó súlyú döntés, amit néhány évtizedre kitoltunk?

Ma 1 járulékbefizetőre 1 nyugdíjas jut (valójában kicsit több). 30 év múlva 1 járulékbefizetőre 2 nyugdíjas fog jutni. Tehát vagy az egekbe emeljük a nyugdíjkorhatárt vagy a nyugdíjakat csökkentjük. Vagy kombináljuk a kettőt. Más út nincs. A kijózanodás fájdalmas lesz és akkor már sehol nem lesz Orbán Viktor és Matolcsy mester. A nyugdíjreform lényege éppen az, hogy nyeljük le együtt fokozatosan a brekit és ne egyszerre kelljen 20 év múlva irdatlan kínok közepette.

Ja, hogy most megfosztjuk a jogaiktól a magánrendszer mellett kitartó nyugdíjkulákokat? Kit érdekel! 1 évvel talán ez is kitolja a döntést. De ők jó eséllyel perre mennek és nyerhetnek az uniós jog alapján.

Bevallom: én is (fiatal) nyugdíjkulák vagyok és vagyunk/leszünk egy páran.

Előttünk 2 stratégia lehetséges, ha elbukjuk a pert:

1, Minimálbérezzük magunkat egy bt-ben és a járuléknyereségből (amit nem fizetünk be a mohó állam bácsinak) teszünk félre öreg korunkra.

2, Elmegyünk az országból.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr772516654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mentális Zuhanyrózsa 2010.12.15. 14:32:45

Félve kérdezem meg, a blog hangulatvilágába beleszippantva: az nem fordulhat elő, hogy 30 év múlva mégsem 2 nyugdíjas jut 1 járulékosra? Nyilván a trendek ebbe az irányba mutatanak, de pont ezen kellene változtatni. Pl 1) több bejelentett melós (mai aktivitási ráta 55.4% az EU-s átlag 65%-kal szemben amiben ráadásul még mi is benne vagyunk) már ma/holnap, 2) középtávon több gyermek, azaz hosszútávon több jövőbeli melós?

adótfizető 2010.12.15. 14:47:34

Sajnos nem.
Ha figyelmesen megnézzük a korfát akkor kitűnik ,hogy 2 púp van benne. Nem 3. A harmadik púp lett volna a ratkó gyerekek unokáinak tömeges megjelenése. Ilyen nem volt.
A születésszám csökkenése európai tendencia. Még Németországban sem tudnak ellene mit tenni, pedig ott aztán az állam minden támogatást megad a gyermekvállaláshoz. Magyarul: még egy kemény diktatúrában is igen nehéz szaporodásra bírni a népességet, ha az nem akar szaporodni.
Akkor nem fog 2 nyugdíjas jutni 1 befizetőre, ha 70-72 évre emeljük a nyugdíjkorhatárt.
Több bejelentett melós sem lesz, hiszen Viktor éppen az alsó kategóriában emel adót és járulékot is egyszerre. Valamint a minimálbér emeléssel az önvállalkozó BT-ket hozza nehezebb helyzetbe.

adótfizető 2010.12.15. 19:03:54

Tegyük fel, hogy a hozzászólónak igaza van. A magyar nők szülési rátája hirtelen 1,27-ről Viktor hatására 2,10-re emelkedik: másszóval csoda történik. De olyan értelemben is csodának kell lennie, hogy ezek a gyerekek járulékbefizetők lesznek és nem pedig az alsó - igen szegény rétegbeli eltartottak. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mely rétegek vállalnak gyermekeket. Most az 1,27-ben már a népes szegényebb rétegek is benne vannak.

Még ekkor is feszültség van a nyugdíjrendszerben ugyanis a ratkó korszak hiányzó púpja miatt van egy népes generáció, amely számossága kétszerese a gyermekeik számosságának.
Ezt kellene megérteni.

Bert 2010.12.15. 21:18:44

Továbbá: ha most azonnal összebújok a kedvesemmel, akkor jó esetben 0.75 év múlva jön egy gyerek, viszont további 18-25 év, amíg járulékfizetővé válik, nálunk értelemszerűen a felsőfokú végzettség várható, tehát inkább a nagyobb. Addigra demográfiai értelemben a hazai helyzet tovább fokozódik, ezt már semmiféle módon nem lehet megakadályozni, legfeljebb bevándorlók behozatalával.

gipszfej 2010.12.16. 00:18:34

30 év múlva én már nem élek.
30 év múlva már Magyarország sem lesz, addigra a teljes csőd miatt felszabdalják vagy kibucok lesznek.
30 év múlva -ennek örülök- ezek a gengszterek se lesznek már jó bőrben és remélem megszívják.

u.i.: mindkét stratégiát kipróbáltam. Jelentem, egyik sem járható út. Új ötlet?
süti beállítások módosítása