HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

Az államadósságról az igazat is el lehetne mondani

2011.06.30. 00:54 adótfizető

Háborúban állunk az államadóssággal szemben és mindenki, aki azt növeli az rossz, aki pedig csökkenti az jófiú. Lényegében ez Viktor vezér üzenete.

Ha ez igaz lenne, akkor Bokros Lajosnak kellene adni egy állami kitüntetést, hiszen az ő gazdaságpolitikája alatt csökkent az adósság a legnagyobb mértékben a Horn kormány idején.

Természetesen a lényeg itt is a részletekben van. Az államadósságot ugyanis százalékosan fejezzük ki, és pedig a GDP százalékában. Értelemszerűen, ha az adósság nem változik, de a DGP változik, akkor ez a százalékos mutatószám is változik. Ez a növekményhatás.

Ha gazdasági növekedés van, akkor "magától" szépen csökken évente pár %-ot. Ha viszont csökkenés, mint most a válság idején, akkor pedig magától növekszik, most éppen 4-5%-ot.

Nem tisztességes tehát a nemzetközi gazdaság GDP hatását ráverni az adott kormány által "létrehozott" adósságnövekményre. Feri/Gordon esetében tehát 4-5%-ot azért ez okozott. Nem beszélve arról a másik 4%-ról, ami papíron volt adósság, de nem költötte el senki, hanem a Nemzeti Bank tartalékát gyarapította. Ezt is ráverték Szijjártó Petiék a szocikra, holott Viktor ebből költött a MOL-ra legutóbb.

Meg is jegyezték, hogy csodálatos dolog történt, mert a tranzakció "se nem növeli az adósságot sem pedig a hiányt". Sajnos volt aki el is hitte.

A lényeg tehát, hogy az szocik kb 10% pontnyi adósságnövekménnyel kevesebbért felelősek, mint azt a propaganda beállítja, de persze ez is sok pénz.

A 100 napos program és a 13. havi nyugdíj a gázártámogatás (Veres Jani rémálma) bizony sokat vitt el ebből.

És itt talán álljunk meg. Mi volt a 100 napos program? Hogy a közalkalmazottak bérét 50%-al növeljük meg. Tanárok, orvosok, ápolók, rendőrök,... . Ha ők még ma is nagyon keveset keresnek, aki be kell látni, hogy ezen nagyobb béremelés előtt a létminimum körül mozgott a díjazásuk és így már érthető, hogy sokan miért is ragaszkodnak a korkedvezményes nyugdíjhoz. Látni kell az összefüggéseket.

A 100 napos programnak tehát voltak fontos és méltányolható elemei, de talán nem kellett volna az egész közszférára ezt megcsinálni. A gond az volt persze, hogy ezen béreket a közalkalmazotti bértábla definiálja és egyszerűbb volt annak minden sorát megszorozni 1,5-el.

Viktor 1998-as kormánya egy kellemes gazdasági növekedést kapott Bokros programtól és ennek ellenére (lásd növekményhatás) mégis csak kis mértékben tudta csökkenteni a GDP arányos adósságot és ez a csökkentés a ciklusa elejére esett, majd pedig növekvő adósságtendenciával távozott a hatalomból. Ezt azt jelenti, hogy Viktor vezér is rendesen kivette a részét az adósság növeléséből még úgy is, hogy a ciklus közepén csinált egy rejtett kiigazítást.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr203026181

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy lepaktált 2011.06.30. 16:39:03

Matolcsy György lepaktált az ellenséggel. Matolcsy György áruló. Matolcsynak mennie kell! Ez egészen egyszerűen nyilvánvaló, miután 735 millió eurós - nagyjából 200 milliárd forintos - hitelfelvételről írt alá szerződést a napokban Luxemburgban.Miután ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása