HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

A krízisalapról és az árverezési moratóriumról

2010.01.10. 12:12 adótfizető

Egyik kedvencem a krízisalap - tipikus magyar jelenség.

A történet arról szól az ötletgazdák szerint, hogy ugye a hitelek törlesztőrészleteinek emelkedése miatt sok ember került nehéz helyzetbe és ez majd segít nekik, merthogy vissza nem téritendő támogatást ad az állam 1-szer (lásd: 1-szer volt Budán kutyavásár).

Több TV is bemutatta, hogy sok családnak elvették a lakását.

Mi ezzel a baj? Az, hogy nem a lakáshitelek dőltek be tízezerszámra, hanem a szabadfelhasználású ingatlanfedezetes hitelek és főleg azok, amelyeket nem bankoktól vettek fel, hanem közvetítőktől. Aki ilyen hitelből vett lakást az tájékozatlan és gyakran buta ember. A lényeg ugye az volt, hogy minél hamarabb meglegyen a pénz és sokszor csak a foglaló befizetése után keztek el hitel után nézni az emberek. Sok esetben nem figyeltek arra sem, hogy a megismert törlesztőrészlet csak az első évben annyi ("könnyített hitel") és a második évtől már emelkedik és bizony arra sem, hogy a kezelési költség a hitelösszegtől függ avagy a meglévő tőketartozástól. Nem mindegy. Olvasni ugye az általános iskolában pedig már tudni kell.

A lényeg: aki szabadfelhasználású hitelt vett fel és egyéni butaságából elrontotta, annak nem szabadna kapnia a adófizetők pénzéből. Ő így járt, fizesse a meg a tanulópénzt.

De honnan is lett a krízisalapban pénz? A kormány az emberek szolidaritásával magyarázza a kb  5 Mrd Ft összeget. Ez sajnos nem igaz. Az egyéni befizetések az alap 2%-át sem teszik ki. Az állam egyszerűen ellopta/lenyúlta az emberektől az áramszámlákra befizetett pénzeket, ebből jött be a nagy pénz.

Mit mond a Fidesz? Hát azt, hogy ha ők jönnek, akkor azonnal leállítják a kilakoltatásokat. Fantasztikus. A kérdés az, hogy akkor vajon ki fog fizetni, hiszen Viktor majd megvéd a gonoszoktól, ha nem fizetünk. A másik kérdés, hogy akkor ki fog hitelt adni, ha azt nem kell visszafizetni? Látszik, hogy sok politikus nem szedi rendesen a gyógyszerét, pedig ezzel nem szabadna viccelni.

De a politikusok demagógiáján kívűl mi a tanulság? Az, hogy a magyar oktatás, amely lexikálisan sokat akar tanítani, arra sem képes, hogy megtanítsa az embereknek, hogy mi az a hitelszerződés, mi az a tulajdoni lap és mire kell figyelni egy ingatlan adásvétel során. Azt gondolom, ez fontosabb, mint Mezopotámia gazdasága. Arról már nem is beszélnék, hogy a munkajogi ismeretek ugyancsak a hasonló színvonalon vannak.

Ez van. Ez lesz.

 

 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr631660880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.editor 2010.01.31. 21:18:47

Na, ezzel egyetértek. Sok ismerősöm költözött szerintem számára nem megengedhető színvonalú házba/lakásba, velem meg viccelődtek hogy én miért maradok a régiben. Inkább felújítottam saját erőből igényes szintre. Ők most nagyrészt gondban vannak, sokan munkájukat is elvesztették, vagy a cégük bedőlt. Nekem szerencsére munkám is van meg tehermentes otthonom is. A közösből meg ne osztogassunk, max. télen ne legyen kiköltöztetés árverezés miatt. Tavasszal meg lehet menni olcsóbb ingatlanba vagy albérletbe.
süti beállítások módosítása