HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

A kettős állampolgárság - mi itt a gond?

2010.01.11. 00:18 adótfizető

Az állampolgárságról szóló népszavazás mély nyomot hagyott a politikusokban. Az eredmény Viktor interpretációjával szemben nem egy győzelem volt, hanem inkább egy döntetlen. Sokan viszont nem értik már a problémát sem és azt sem, hogy ez zsákutca.

Mi is itt a motiváció? Szeretnénk adni valamilyen hivatalos, magyar állam által kiállított okmányt a külhoni magyaroknak, ami azt igazolja, hogy ők magyarok. A magyarigazolvány is valami ilyesmi volt, de mégse.

Mi ezzel a baj? Az, hogy nincsen 'B' kategóriás állampolgárság, hanem csak egyféle. Az Alkotmány szerint ugyanis:  minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár választó és választható, a 70. §-ában rögzített szabályok szerint.Vagyis az állampolgársággal sok jog és (kötelezettség is - pl: férfi magyar állampolgár besorozható) is jár automatikusan.  Személyi szám, adószám, útlevél, TB szám, igény esetén lakcímkártya. Nem tehet ezeket törvényileg leválasztani. Ez persze nem volna kezelhetetlen, ha az lenne a helyzet mint a szerbek/görögök esetén, ahol a külhoniak száma tiz/százezres nagyságrendű, de itt mégiscsak 5 millió potenciális új állampolgárról van szó és egyáltalán nem tiszta, hogy mi történne a nagy elosztórendszerekkel. Na erről kellene beszélni és világosan. TB, nyugdíj , rokkantnyugdíj stb.

Mit mond a jobbik? Választójoggal rendelkező állampolgárságot ad minden magyarnak. Jó lesz ez?

Azt sem hiszem, hogy a Fidesz megtenné. Ezt csak ellenzékből mondja. Nehéz helyzetben lenne egy 2/3-os többséggel, mert ekkor nehezen lehetne elmagyarázni, hogy miért nem csinálja meg.

Ja és Ukrajnában törvény tiltja a kettős állampolgárságot.

Nem hiszem, hogy ez a megoldás, de a tárgyalásokon a szomszédokkal be lehet dobni, hogy ha nincs megállapodás (pl nyelvtörvény ügyében), akkor megcsináljuk.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr331662714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása