HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

Szabad választás? Természetesen csak az egyik irányban...

2010.10.23. 11:15 adótfizető

A kormány új nyugdífelelőse elmondta, hogy megadják az embereknek a szabad választás jogát az állami és a magánnyugdíj között.

Sajnos nem így van. Ugyanis:

1, Ez nem jelenti az, hogy aki most államiban van az úgy dönthet, hogy átmegy a magánrendszerbe. Azért nem, mert nincsen nyílvántartva és számszerűsítve a befizetett járulékok (esetleg hozammal növelt) összege aktuál értéken.

2, Ha valaki átmenne az állami rendszerbe, az úgy tűnik, hogy egy egész életre hozott döntés lesz, mert onnan már visszamenni a magánba nem tud, ha nem elégedett az állam bácsi szolgáltatásával. Hasonlóan az előzőhöz, ez azért nem megy, mert az állam nem akar/tud versenyre kelni a magánpénztárakkal és nem tartja nyílván a tagok portfolíóját, merthogy az nem is létezik. Azért nem akar versenyezni, mert kiderülne, hogy sokkal rosszabb feltételeket nyújt a tisztességes befizetőknek.

No itt a baj. Aki ezt nem érti, az a problémát magát nem érti.

Érdekes módon ezeket a kérdéseket nem merik megkérdezni élő adásban a felelősöktől.

Aki a magyar lakosság korfáját látta már annak világos, hogy ebben az országban felosztó-kiróvó rendszer nem tud működni.

Miért működik ez most még?

Azért, mert egy jelentős befizető populáció tagjai (tipikusan férfiak) nem élik meg a nyugdíjkorhatárt (halálozás 60 év előtt) és mivel a befizetés nem örökölhető, ezért a pénz a halálozást követően a kasszában marad.

Tehát röviden: a cigi és a pia tartja egyensúly közelében most a nyugdíjkasszát.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr312392624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása