HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

Hogyan fognak jól keresni a fizika és matektanárok? A megoldás

2010.01.14. 23:18 adótfizető

Egyre többen kezdik felismerni, hogy válságosra fordult a természettudományos tanárok képzése, hamarosan nemhogy jó tanárok nem lesznek, hanem tanárok sem.

A piac törvényei szerint ekkor a jó tanárok keresetének emelkednie kell. Node ott van az ősközösségi társadalomból örökölt közalkalmazotti bértábla. Mi a megoldás?

Igen egyszerű: több tanárnak, akik megbíznak egymásban kft-t kell csinálniuk és abban közel minimálbéren foglalkoztatják majd magukat. A KFT köt szerződést az iskolákkal és komplex szolgáltatást nyújtva vállalja a tantárgyak oktatását igény szerinti óraszámban. Egy tanár tipikusan több iskolában is tanít, persze egy napon egy helyen. A KFT óraszám alapon számláz: mondjuk 8.000 Ft-10.000 Ft/óra díjat állapít meg. Ez nem is sok, hiszen a közterheket ő fizeti meg és nyárra is kell fizetni a tanárokat, akik nyílván osztalékként veszik ki a pénzt a cégből. Mindenki azt csinálja amihez ért és az igazgató nem felettese a tanároknak. A tanárok pedig maguk határozzák meg, hogy ki hol és hogyan tanít. A tanárok utaztatása, esetleg a cégautó és még sokminden költségként fog elszámolódni, vagyis adózás előtt.

Kb 5000 Ft/óra marad meg ez adott tanárnak nettóban, ami heti 20 órával számolva havi 400.000. Ft . Reálisabb a 300.000 Ft (betegség,...) és akkor még egy kicsit félre kell tenni a nyugdíjra valamint nyáron tanfolyamokat kell szervezni, mégis a kereset 200%-al növekszik.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr901673449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Bowman 2010.02.01. 08:46:05

Már a fizika szakos 1etemistáknak 150000 nettó ösztöndijjat kéne kapniuk. Persze ha jól tanulnak.

adótfizető 2010.02.01. 10:36:03

@David Bowman: Nem. Miért fizetne az állam (illetve egészen pontosan az egyetem), ha nem tudja, hogy később tényleg tanárkét fognak-e dolgozni.

Metrós Ryder 2010.02.02. 01:49:29

@adótfizető: Nagyon sok foglalkozás nem is létezett, amikor pl. én egyetemre jártam tíz éve. Ha most valaki fizikát tanul az ELTÉn, lehet, hogy öt év múlva egy újonnan kialakult hiányfoglalkozást fog űzni, nagyobb társadalmi benefittel, mint azt tanárként tenné.

Ezért, bászd meg.

David Bowman 2010.02.04. 22:18:27

@adótfizető: Mert ha nem fizet, akkor biztos nem. Amúgy a szerződésben ki is lehet kötni, ahogy nekem is kikötötték, hogy hol, meddig kell dolgoznom.

adótfizető 2010.02.04. 22:20:57

Előre általában nincs fizetés. Fizetés csak az elvégzett minőségi munka után lehetséges. Akkor viszont rendesen kell fizetni.
süti beállítások módosítása