HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

A FIDESZ nem vezeti be az ingatlanadót? Már régen bevezette.

2010.01.28. 00:19 adótfizető

Naponta elhangzik a FIDESZ vezetőinek a szájából, hogy ők nem vezetik be az ingatlanadót. Nézzünk egy konkrét példát:

1, Szentendrén a FIDESZ vezette be az ingatlanadót 2007-ben. Ezt mindenkinek meg kell fizetnie négyzetméteralapon (jön a sárga csekk).

2, Részletek itt: http://www.szentendre.hu/index.php?akt_menu=784#%C3%89p%C3%ADtm%C3%A9nyad%C3%B3

"Építményadót a Szentendre illetékességi területén fekvő lakás és nem lakás céljára szolgáló épületek, épületrészek után kell fizetni. Ez alól kivételt képeznek az üdülés (pihenés) célját szolgáló építmények, mert azok az idegenforgalmi adó hatálya alá tartoznak. Az adó alanya az, aki az év első napján az ingatlan tulajdonosa. Amennyiben az ingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya."

Ezért megalapozottan lehet állítani, hogy a FIDESZ az ingatlanadót bevezette. Sok városban hasonló a helyzet.

Gondolom azt a gyengébbek is értik, hogy nem az adó elnevezése a fontos (ingatlanadó<>építményadó), hanem az alapja és a kötelezettje. Tudtommal egyébként az ingatlanok építmények is és fordítva, az építmények ingatlanok.

Szijjártó Péternek lehet, hogy nem szóltak róla.

Értjük?

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr151708084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Capr 2010.01.31. 22:39:36

Előbb tájékozódj, aztán blogolj, mert amit írtál az nettó baromság. Az építményadó, mint helyi adónem 20 éve létezik. Javaslom figyelmedbe az 1990 évi C. törvényt, amely a helyi adókról szól.

"nem az adó elnevezése a fontos (ingatlanadó<>építményadó), hanem az alapja és a kötelezettje."
Itt igenis fontos az elnevezés. Az építményadó bevétel a helyi önkormányzaté, az ingatlanadó pedig állami adóbevétel lett volna. Az adó tárgya ugyanaz, de a kettő adónem teljesen különböző.
Az ingatlanadót a napokban eltörölte az AB, de az építményadó továbbra is élő adónem. Az építményadó bevezetése helyi önkormányzati döntés. Aki akarja bevezeti, aki akarja nem. Szentendre bevezette, de számos más önkormányzat is alkalmazza - pártállástól függetlenül. Ahol lakom 5 éve kell fizetni. Amikor bevezette az önkormányzat MSZP-s többségű volt a testület MSZP-s polgármesterrel. Most jobbos többség van és nem törölték el azóta sem és várhatóan nem is fogják.

adótfizető 2010.01.31. 22:44:12

@Capr: Node akkor most adózhat az ingatlan vagy sem? Tőlem akár téglaadónak is nevezhetjük.
Az AB azért meszelte el a dolgok, mert alacsony színvonalon csinálták meg.

adótfizető 2010.01.31. 22:45:43

@Capr: Ezek szerint az SZJA_államhoz és az SZJA_önkormányzathoz című adónemek is tudnak egymás mellett működni.

averes 2010.02.01. 08:43:38

ingatlan: a telek !!!
rajta levő ház: építmény ...

Hozzáteszem: ez az adónem szinte mindenhol működik.
A városi lakások után is kell fizetni évek óta, négyzetméter alapon.
süti beállítások módosítása