HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

Bónusz-maluszt az egészségügybe!

2010.02.01. 20:26 adótfizető

Ma arányában egységes TB járulékot fizet mindenki: a "bruttó" bér 33%-át. 200.000-es "bruttó" bér esetén a teljes bérköltség 257.000 FT (igazából ezt kellene bruttónak nevezni, de ez egy másik történet) és ebből 66.000 Ft-ot havonta. 500.000-es bruttó esetén pedig 165.000 Ft-ot havonta.

Ez persze csak a TB.

A gond az, hogy a kiadások nagymértékben az egyén egészségtudatos magatartásának vagy annak hiányának a függvényei. Ha valaki egészségesen él, akkor is ugyanannyit fog fizetni, pedig nyilvánvalóan kisebb kockázati tényezőt jelent, mint pl. egy jelentős túlsúllyal rendelkező ember. Itt ugye a magas vérnyomás, cukorbetegség, szív és érrendszeri betegségek a tipikusak és bizonyíthatóan megjelennek ezek a kiadások a gyógyszertámogatásokban, amelyek a TB kasszát terhelik többmilliárdos tételben. Célszerű lenne tehát egy bonusz-malusz rendszert itt is bevezetni. Akik tudatosan eljárnak a szűrésekre és egészségesebb (értsd: a TB számára kisebb kiadást generáló) életvitelt folytatnak azok fizessenek kevesebbet, akik pedig az ellenpólust alkotják azok többet. +-20% lenne az alsó és felső határ, azaz 200.000. bruttó esetén 52.800Ft-79.000Ft-ig lehetne ezt az immár nem egységes TB járulékot fizetni. Gondolom a havi 27.200 különbözet már motiváló erő lehet. Akkor pedig méginkább, ha ezt a tételt a munkaadói oldalról vesszük le, illetve terheljük rá, vagyis a munkaadó jár jobban, ha alkamazottai egészségesek. Ekkor nyílván megjelenik egy "külső" motivációs erő.

Évente lenne tehát egy kötelező szűrés.

Ne becsüljük ezt le. Ma az országban már minden 4.-5. iskolás túlsúlyos.  Ma már a felnőttkor előtt megjelenik a 2.-es típusú diabétesz, de sajnos más is. Miért kellene a társadalomnak megfizetni az egyének tudatos egészségrombolásának a költségeit?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr371721005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása