HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

Tanfolyam MSZP tagoknak, a mozgó ár fogalma

2010.03.31. 23:22 adótfizető

Az gázár kapcsán felmerült, hogy hát ezek a csúnya szolgáltatók trükköznek, merthogy olcsó árnál csurig teletöltik a tárolóikat és amikor magas az ár, akkor a tárolókban már meglévő gázt a magasabb áron adják el a fogyasztóknak.

Agyrém.

A közgazdaságban ezt a jelenséget mozgó árnak nevezik. Ennek értelmében a piaci ár szabja meg a cég által birtokolt mennyiség értékét. Azzal, hogy a cég megtölti a tárolóit, kockázatot is vállal, mert semmi sem garantálja, hogy magasabb áron tud majd eladni. Ha nem jön be a becslése és esik az olajár, akkor veszteséget szenved majd, mert a lakosságot mindenképpen ki kell szolgálnia, akkor is, ha olcsóbban kénytelen eladni, mint ahogy a gázt megvette.

Aki tehát azt mondja, hogy azon az áron kell lényegében eladni, ahogy azt megvette a cég az oroszoktól az nem érti a piaci folyamatokat. Ha így lenne, akkor miért volna érdeke cégnek a tárolóit megtölteni (, ami az ellátás biztonságát növeli egy kemény tél esetén)?

Nézzük a fordított esetet is, feltéve, hogy az MSZP-nek igaza van. Tegyük fel, hogy drága gázból töltöttük meg a tárolókat, majd a gáz világpiaci ára leesik. Nem fognak sírni ekkor a politikusok Szanyi Úrral az élen, hogy a jó életbe, hogy van már megint, hogy olcsó a gáz a világpiacon és mi mégis drágán kapjuk? Biztos megint rossz a képlet, pedig már a múltkor is hozzányúltunk rendesen. Mondjon le ez meg az de gyorsan.

Az a fránya képlet tehet mindenről...

Még egyszerűbb példa: alkossunk törvényt miszerint egy ingatlant csak annyiért lehet eladni, amennyiért megvettük (esetleg +2%). Nehogy már itt valaki etraprofitra tegyen szert a népen élösködve!

A kapitalizmust érteni kell. Aki nem ebben szocializálódott, annak gyakran vannak gondjai.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr151885650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása