HTML

teccik-erteni

Sorra veszem az közélet és az állam működésének zavarait és javaslatot teszek egy normálisabb működésre. Remélem sokak számára kiderül, hogy ebben az országban miért nem tudunk európai módon közszolgáltatásokat biztosítani és mi erre a megoldás.

Friss topikok

Linkblog

a kórházakról informatikai szemmel

2010.01.08. 22:58 adótfizető

A magyar kórházakról informatikai szempontból az mondható el, hogy lényegében annyi fajta rendszer van, amennyi kórház. Párhuzamos adatbázisok léteznek, amelyek között nincsen kapcsolat és a bitek áradata helyett a beteg utazik kezében a leleteivel, ha egyik kórházban szükség van egy olyan beavatkozás adataira amit a másikban végeztek el.

Ez volna a 21. század? Nem hiszem.

Nem hiszem el, hogy ne volnánk képesek egy egységes adatbázis megalkotására, amelyben minden lelet - nyílván elektronikus formában - megvan és ezáltal könnyen követhetővé válnak a folyamatok. Ma pl azt sem tudja az orvos, hogy a receptjét kiváltották-e. Vagy, ha vér kell, akkor hogyan találunk potenciális véradókat célzott módon? Azaz olyan embereket akiknek megfelelő a vércsoportja és nagy valószínűséggel adhatnak is vért. Lehet, hogy papír alapú recept sem kellene, hanem elektronikusan is működhetne a rendszer, amelyhez a patikák is hozzáférnének. Ezáltal sokkal gyorsabban lehetne a gyógyszerigényekhez is alkalmazkodni, hiszen a nagyker olyan gyógyszert rendelne meg, amelyet keresnek, vagy a recept kiállításának pillanatában tudná a beteg, hogy a gyógyszertárban megkapja-e a gyógyszert. Fizetni is tudna a rendszeren belül előre feltöltött egyenleggel.

Egyszerű kérdéseket sem tud megválaszolni a jelenlegi rendszer, pedig az egységes rendszer előnyei forint százmilliárdokban mérhetőek.

Mivel azonban olyan országban élünk, ahol is bármilyen folyamatban van egy soros ütemezézű papír alapú feldolgozási alfolyamat, így nem lesz ebből semmi. Szóval csak kezdjük a kórházi folyamatot a jó öreg kartonozóval továbbra is...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://etelkozbol-jottunk.blog.hu/api/trackback/id/tr421657985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása